Enkätens innehållstyper

I InSurvey finns det en mängd olika innehållstyper man kan använda i enkäten. Vi kallar dem innehållstyper då det både kan handla om frågor men även andra typer av innehåll.

Generella typer

Text

Önskar redaktören att skriva t ex en text med instruktioner eller introduktionstext till ett visst område i formuläret kan Text med fördel användas. Innehållstypen har en editor där redaktören kan formattera sin text.


Frågetyper

Flervalsfråga

Respondenten erbjuds ett antal fasta alternativ att välja mellan. Genom att som redaktör ange ett spann för Minst antal respektive Max antal svar kan redaktören styra hur många alternativ respondenten får välja. Detta gör att frågetypen kan användas både som Envalsfråga och som Flervalsfråga.

Matrisfråga

Enklas beskrivs denna frågetyp som en samling av flervalsfrågor med gemensam huvudfråga. Matrisfrågor lämpar sig för flervalsfrågor inom samma område som delar svarsalternativ.

Öppet svarsfråga

För denna frågetyp är svaret är öppet och att respondenten således själv kan författa sitt svar. Ett exempel på hur denna svarstyp kan se ut i en enkät ser du nedan. Denna typ av fråga kräver ofta en större arbetsinsats vid analysarbetet. Redaktören kan välja vilken typ av svar som förväntas, t ex Text, Datum, Heltal osv.

Filuppladdning

I vissa fall önskas att respondenten skickar upp ett foto eller en fil. Det kan t ex handla om CV för en jobbansökan eller fotografi för en skadeanmälan. Redaktören kan själv välja vilka format på filerna som redaktören ska få skicka in. Om frågetypen är inställd för stöd av bilder och respondenten använder en mobil enhet, så kan respondenten även enkelt komma åt enhetens kamerafunktion direkt från frågetypen.

Rit/signaturfråga

Denna frågetyp kan man fördel användas om man önskar att respondenten, eller någon annan närvarande, ska signera eller rita något i formuläret. 

Kartfråga

I vissa fall är det lättare att beskriva en plats på en karta än i ord. Därför finns frågetypen Kartfråga. Med denna kan respondenten "pinna" ut positioner. Positionerna lagras som koordinater och kan sedan enkelt återskapas för visning för redaktören. 

Skalfråga

Med Skalfrågan kan redaktören skapa frågor som följer en skala. Skalan kan ha 2 eller flera fasta punkter. Vidare kan skalfrågan även motsvara en skala av ett fåtal punkter eller tusentals. Skalan kan även gå från negativa värden.

Rangordningsfråga

Rangordningsfråga ger respondenten att möjlighet att rangordna alternativ genom att klicka på pilarna. Svaren i rangordningsfrågan komma automatiskt analyseras med beräkningsmodellen Borda count (enligt modellen n-1).

NPS (Net Promoter Score)

NPS-frågan skapar automatiskt en fråga för att ta fram ett NPS-betyg. Genom att använda denna frågetyp istället för en egen flervalsfråga, kommer speciella beräkningar, värden och grafer visas i rapporterna.


Avancerade innehållstyper

Dolt fält

Ett dolt fält visas inte för respondenten utan används som en byggsten för att konstruera mer dynamiska formulär. T ex kan du använda dolda fält för att variabeltrycka in respondenternas bakgrundsdata i dina frågeställningar eller texter. Ett annat vanligt användningsområde för dolda fält är att villkorstyra innehåll mot respondenternas bakgrundsdata.

Innehållsarea

En Innehållsarea är en behållare som kan innehålla innehållstyper. Redan idag används innehållsareor av redaktören utan att denne vet om det. Varje sida som skapas i ett formulär är "under huven" en innehållsarea. Genom att skapa en innehållsarea kan man enkelt gruppera innehåll. Hela arean kan t ex flyttas, delas ut till andra redaktörer, villkorsstyras, användas i andra innehållstyper m.m.

Att innehåll ligger i en innehållsarea visas inte för respondenten utan allt innehåll presenteras i den ordning det ligger på formulärsidan. Skapar man en formulärsida som innehåller en innehållsarea och en fråga, så kommer innehållsareans innehålls visas först, och sedan den resterande frågan.

Innehållsareor är hierarkiska, vilket innebär att en innehållsarea kan även innehålla andra innehållsareor. På så sätt skapas en dynamisk som gör att man enkelt kan bygga upp sin enkät både av eget skapat innehåll, men även att man t ex återanvänder innehållsareor från andra formulär.

Svarslista

I vissa fall önskar man som redaktör att respondenten kan fylla i vissa frågor flera gånger. Med svarslistan blir detta möjligt. Svarslistan skapar en tabell där respondenten kan lägga till valfritt antal rader. Varje rad representerar ett batteri av innehåll i en innehållsarea. 

Detta öppnar upp för t ex anmälningsformulär, tidsrapporteringsformulär och liknande. Som en inställning kan man även välja om respondenten ska kunna "pricka av" rader i tabellen. Detta kan användas t ex för "TODO"-listor. Svarslista kan även med fördel användas med andra frågetyper, t ex Filfrågan för att möjliggöra uppladdning av flera filer i samma fråga.

Redaktören väljer själv vilket av innehållsareans innehåll som ska presenteras som kolumner i tabellen.

Tabbar

På samma sätt som Svarslista möjliggöra flera svar för samma innehåll gör även Tabbar det. De två stora skillnaderna är att Tabbar har ett begränsat antal gånger respondenten kan besvara frågorna och att varje tabb har ett namn.

Önskar man t ex att respondenten svarar på samma frågor varje månad under ett år kan Tabbar med fördel användas.

Sökning i extern källa

Denna frågetyp ger respondenten möjlighet att söka i och få förslag från källor utanför InSurvey. Källan kan i stort sätt vara vad som helst utifrån era behov. Som standard levereras InSurvey utan några externa källor. Önskar ni lägga till en källa att söka i, vänligen kontakta supporten på support@insurvey.se så hjälper vi er vidare.