Villkorsstyrning av innehåll och sidor

Med villkor kan du visa och dölja innehåll utifrån respondentens bakgrundsdata och svar på andra frågor. Vill du t ex att respondenten ska få möjlighet att fylla i en egen kommentar om respondenten väljer ett annat-alternativet i en flervalsfråga skapar du ett villkor för detta scenario. 

Villkor kan sättas på hela sidor, innehåll på sidor, hela innehållsareor, innehåll i innehållsareor, till och med händelser som t ex utskick av kvitton kan styras via villkor (utanför denna artikel).

Villkorsstyrning av innehåll på en sida

1. Börja med att skapa det innehåll du vill ska vara med i villkoret.

2. För musen över innehållet du önskar villkorstyra, det vill säga det innehåll ska ska visas när respondenten klickar på annat-alternativet. Klicka på sedan ikonen för att Redigera villkor.

3. Till vänster dyker det nu upp en knapp för att lägga till villkor. Klicka på knappen Lägg till.

4. Nu skapas en villkorsgrupp med en knapp för att lägga till villkor i villkorsgruppen. Dessa villkorsgrupper utgör en viktig del i mer avancerade villkor, som vi kommer till senare i denna artikel. Klicka på knappen Lägg till villkor.

5. Välj innehållet och klicka på det alternativ som ska styra villkoret och klicka på knappen Spara.

Tips! I exemplet ovan kan du välja mellan Lika med eller Inte Lika med. Väljer du i detta fall Inte lika med kommer frågan att visas när något av de övriga alternativen väljs av respondenten. Vilka operatorer som är valbara beror på vilken typ av innehåll som styr villkoret, är villkoret t ex baserat på ett Öppen svarsfråga av typen nummer kan du också välja Lika med och Inte lika med men även Större- och Mindre än.

6. Nu är villkoret satt för frågan Berätta mer om ditt ärende.

6.1 I funktionslisten i toppen ser du hur många villkor som totalt finns i ditt formulär. På varje innehåll ser du hur många villkor det aktuella innehållet har.

7. Testar vi nu formuläret som en respondent visas inte frågan Berätta mer om ditt ärende...

7.1 ... men väljer respondenten alternativet Annat. Dyker frågan upp.

Tips! Alla valideringsregler fungerar självklart även om frågan är villkorsstyrd. Om t ex en obligatorisk fråga visas av ett villkor kan inte respondenten går vidare utan att besvara frågan.

Tips! Ibland vill man villkorstyra flera frågor på samma sida mot samma villkor. I dessa fall kan det vara smidigt att placera alla dessa frågor i en innehållsarea och villkorstyra hela arean istället för att sätta samma villkor på alla frågorna. Innehållstypen Innehållsarea hittar du under Avancerade innehållstyper. Läs gärna mer om InSurveys innehållstyper: Enkätens innehållstyper.

Tips! Du kan även styra villkor mot dina respondenters bakgrundsdata. Lägg till ett Dolt fält i formuläret och koppla respondentens bakgrundsdata mot det dolda fältet. Det dolda fältet kan du sedan använda som vanligt i dina villkor. Innehållstypen Dolt fält hittar du under Avancerade innehållstyper. Här kan du läsa mer om hur du kopplar bakgrundsdata mot det dolda fältet: Koppla bakgrundsdata till formulärinnehåll.



Villkorsstyrning av hela sidor

Ibland vill man göra stora skillnader i enkätflödet genom att dölja och visa hela sidor med flera frågor. 

1. Välj sidan du vill sätta villkor på i funktionslisten i toppen.

2. Klicka på knappen Villkostyr aktuell sidan.

3. Till vänster dyker det nu upp en knapp för att lägga till villkor. Flödet för att sätta villkor på en sida är det samma som för att villkorstyra innehåll på en sida men med skillnaden att innehåll på den aktuella sidan inte kan styra villkoret.


Avancerade villkor med OCH/ELLER

Ibland räcker det inte med ett enkelt villkor. Vissa enkäter kräver att flera olika frågor eller alternativ ska avgöra om en fråga ska visas. Det är här villkorsgrupperna blir viktiga.

1. När du lagt till ditt första villkor, placeras villkoret automatiskt i en grupp. I gruppen finns det en knapp för att lägga till ett OCH-villkor och utanför gruppen finns det en knapp för att lägga till ett ELLER-villkor. 

Börja med att klicka på knappen Lägg till "ELLER".

2. Nu skapas en ytterligare villkorsgrupp med en knapp för att lägga till ytterligare villkor i den nya gruppen. Klicka på knappen Lägg till villkor.

3. Välj innehåll och klicka på det alternativ som också ska styra villkoret. Klicka på knappen Spara.

4. Nu har du skapat två stycken villkorsgrupper med ett ELLER mellan grupperna.

5. Testar vi nu formuläret som en respondent visas frågan Berätta mer om ditt ärende även när respondenten klickar på alternativet Ge feedback.

6. För att demonstrera ett OCH-villkor lägger till ett ytterligare innehåll Jag vill ge feedback.

6. För musen over innehållet Berätta mer om ditt ärende och klicka på ikonen för Redigera villkor.

7. Inom varje villkorsgrupp finns det även en knapp för att lägga till OCH-villkor. Klicka på knappen Lägg till "OCH".

8. Välj innehållet Jag vill ge feedback och klicka på det alternativ som också krävs för att hela villkorsgruppen ska uppfyllas. Klicka på knappen Spara.

9. Nu har vi skapat två villkorsgrupper, en med ett villkor och en med två villkor.

10. Testar vi nu formuläret som en respondent visas frågan Berätta mer om ditt ärende fortfarande när respondenten klickar på alternativet Annat...

10. .. men klickar vi på alternativet Ge feedback behöver respondenten även svara Ja på frågan Jag vill ge feedback för att frågan Berätta mer om ditt ärende ska visas.

Tips! Villkor kan sättas i kedjor. I exemplet ovan hade vi kunna villkorsstyra även frågan Jag vill ge feedback mot alternativet Ge feedback. Då hade Jag vill ge feedback inte visas förrän respondenten klickat på Ge feedback.