Segmentering

Med hjälp av segmenteringen kan administratörer enkelt skapa upp en mängd underrapporter i sin rapport baserat på brytpunkter. Dessa underrapporter kallar vi för segment. Brytpunkterna som används för att skapa segment kan vara både frågesvar och bakgrundsdata. Exempelvis passar segmenteringen utmärkt om man vill bryta sin rapport på t ex region, enheter och avdelningar.

Vid segmentering skapas de olika segmenten upp utifrån den data som finns vid tillfället. Precis som huvudrapporten är alla segment som skapas upp dynamiska och visar i realtid ut den data som finns för segmentet. Däremot skapas inte nya segment automatiskt. Administratören kan alltid segmentera om en rapport som tidigare har blivit segmenterad.

Exempel

Väljer administratören att bryta sin undersökning på bakgrundsdata Kommun och Ålder så kommer ett segmentträd om två nivåer att skapas upp. I nivå ett skapas ett segment för varje värde på Kommun och i nivå två skapas ett segment för varje värde på Ålder (i de fall respondenten har samma värde som föräldrasegmentet hade för Kommun).


Så här segmenterar du

Segmenten är placerade i vänsterkant under ”Rapport”, direkt under rapportens innehåll. Innan den första segmenteringen är genomförd innehåller inte rapporten några segment. För att göra en segmentering klickar du på ikonen med ett plustecken i rutan Segment:

En editor visas nu i högerkant för att skapa segmenten. I denna finns några inställningsmöjligheter:

Generella inställningar

  • Datakälla
    Här ställer man in ur vilken datakälla som segmentet ska hämta sin data.
  • Ta bort existerande segment
    Om du tidigare gjort en segmentering styr denna inställning i fall du vill rensa dessa segment eller behålla dem.
  • Brytpunkter
    Hur de olika nivåerna ska brytas fram. Väljer man t ex en flervalsfråga som första nivå, och alla alternativen är besvarare, så kommer första nivån att bestå av lika många segment som det finns alternativ för flervalsfrågan (se fler exempel nedan). Man kan enbart välja en fråga/bakgrundsvariabel per brytpunkt.

Avancerade inställningar

  • Skapa dataserier för segment
    Som standard skapas en ny dataserie för varje nytt segment. Detta ger att varje segment automatiskt "korstabuleras". Om du inte vill skapa denna dataserie vid segmenteringen kan du inaktivera detta här.
  • Språk
    Då enkäten kan vara flerspråkig och t ex frågealternativ kan vara översatta och finnas på flera olika språk så väljer du här vilket språk man väljer att utgå ifrån för segmenteringen. De valbara språken är samma språk som är tillgängliga för rapporten.
  • Filtrera respondenter inför segmentering
    Om du inte vill att segmenteringen ska omfatta alla respondenter, så kan du använda ett filter här. Filtren som visas i listan är filter som redan existerar för andra dataserier. Dvs, vill du filtrera inför segmentering gör du lättast i att skapa en dataserie och filtrera denna före segmenteringen (läs mer om korstabulering här).

Exempel:
Så här kan brytningar vid segmentering se ut:
För att bryta i flera nivåer väljer klickar du på Ny brytpunkt.

Segmentering brukar gå fort men innehåller fältperioden mycket svar kan den ta ett litet tag. Direkt när segmenteringen är klar visas ett meddelande och listan över segment laddas om. Segmenten presenteras nu i en trädstruktur i behållaren i vänsterkant:

Genom att klicka på ett segment så visas dess innehåll ut på sidans huvudarea. Noterbart är att varje rapportinnehåll nu även har fått dataserier för de uppskapade segmenten (i fall dessa inte inaktiverades vid segmenteringen):

Önskar du segmentera om din data, klickar du på ikonen för att Segmentera igen: