Import av respondenter

Den här artikeln går genom hur du importerar respondenter via en Excel-fil.

Förberedelser

Det finns två krav för att kunna importera respondenter via en Excel-fil:

  • Respondenter ska ligga i Excel-filens första arbetsblad.
  • Första raden i arbetsbladet är en rubrikrad.
Nedan finner du ett exempel på en Excel-fil som går att importera.

Uppladdning och import

För att starta importflödet klickar du importknappen i knapplisten i överkant :

Importflödet består av fyra steg:

  1. Ladda upp Excel-fil
  2. Matcha kolumner
  3. Datavalidering
  4. Importera respondenter

1. Ladda upp Excel-fil

Klicka på knappen Ladda upp fil och välj din Excel-fil. När du valt- och laddat upp filen skickas du automatiskt vidare till steg 2, Matcha kolumner.

2. Matcha kolumner

I detta steg kopplar du ihop dina kolumner från Excel-filen med dina bakgrundsdatafält i InSurvey. Nedan ser du de olika alternativen som är möjliga i samband med matchningen. När du är klar med matchningen klickar du på Nästa.

Automatisk matching
InSurvey analyserar kolumnnamnen i din Excel-fil och försöker automatiskt koppla ihop kolumnerna med passande bakgrundsdatafält i InSurvey.

Egen koppling
Är du inte nöjd med den automatiska matchning kan du ändra vilket bakgrunsdatafält som ska matchas med kolumnen.

Skapa ny

Saknas bakgrundsdatafältet i InSurvey kan du skapa ett nytt fält. Välj Skapa ny i rullgardinslistan, ange ett namn, sätt datatyp, välja lagring och ifall fältet innehåller personuppgifter.

Tips!
InSurvey kommer baserat på kolumnens namn och innehåll automatiskt föreslå namn och datatyp. Är du inte nöjd med förslagen kan du sätta ett eget namn och datatyp.

Ignorera
Vill du inte att en kolumn från din Excel-fil ska importeras väljer du Ignorera i rullgardinslistan.

3. Datavalidering

Nu går InSurvey genom Excel-filen och säkerställer att all data är korrekt. Om Excel-filen innehåller några fel visas dessa i en lista med information kring vad som är fel och på vilken rad i Excel-filen felet finns.

Tips! Ibland är det fel i kolumnmatchingen som gör att filen inte validerar, du kan justera din mappning genom att klicka på Tillbaka. Behöver du ändra värden i Excel-filen klickar du på Avbryt och börja om.

När allt data i Excel-filen är korrekt visas ett meddelande som säger att du kan gå vidare med importen. Klicka på Importera för att starta importen.

4. Importera respondenter

Nu genomförs importen. Importen sker i bakgrunden och respondentlistan uppdateras automatiskt när importen är klar. Vill du se status för aktuell import klickar du på Visa status.

Tips! Du behöver inte sitta och vänta på att en stor import ska bli klar. Du kan jobba vidare med annat, när importen är klar får du en notis via mejl.

Tips! Under en pågående import visas en knapp innehållande aktuell importstatus i knapplisten. Denna knapp visar ut information om pågående och tidigare importer och genom att klicka på den kan du får mer utförlig information.