Anonymisering av respondenter

Vissa undersökningar är känsligare än andra. InSurvey har stöd för att anonymisera respondenterna. När respondenterna är anonymiserade kan inte administratören se relationen mellan respondentens svar och bakgrundsdata.

Viktigt!

Det som faktiskt anonymiseras är fältperiodens underliggande respondentregister. Alla fältperioder som använder det aktuella respondentregistret kommer att bli anonyma. När du skapar ett nytt formulär skapas en ny fältperiod med ett nytt unikt respondentregister. Skapar du däremot en ny fältperiod för ett befintligt formulär så återanvänds samma respondentregister som standard, detta är dock valbart när du skapar den nya fältperioden. 

Vet du med dig att din fältperiod använder ett register som används av andra fältperioder bör du tänka till ifall du verkligen vill aktivera anonymiseringen. Är du osäker är du välkommen att höra av dig till support@insurvey.se så hjälper vi till.

Aktivera anonymisering

1. Välj den fältperiod du önskar anonymisera.

2. Klicka på knappikonen med kugghjulen längst till höger för att öppna fältperiodens inställningar.

3. Klicka på tabben Farozon.

4. Fyll i in namnet på fältperiodens respondentregister, som står ovanför textfältet.

5. När du fyllt i rätt namn, tänds knappen upp. Klicka på knappen för att anonymisera fältperiodens register.Viktigt! När en fältperiod anonymiserats går inte anonymiseringen att ångra. Tänkt till en extra gång innan du aktiverar anonymiseringen, är du osäker är du välkommen att kontakta support@insurvey.se.



Att jobba i en anonymiserad fältperiod

När fältperioden är anonymiserad ersätt vissa värden i respondentlistan med en spionikon. Nedan kan du se respondenternas bakgrundsdata men inte i vilket skede respondenten befinner sig i.

Integritetsgräns

När fältperioden är anonymiserad måste ett visst antal respondenter finnas i listan för att respondentlistan ska tillåtas att visas ut. Detta gäller oavsett om du inte fått in tillräckligt många svar än eller om du filtrerar respondentlistan via respondentfiltrerna. Denna gräns finns på grund av att en administratör inte ska kunna filtrera ner respondentlistan utifrån bakgrundsdata eller andra kända parametrar och på så sätt kunna härleda svaren till en viss respondent. 

Uppfylls inte integritetsgränsen visas följande informationsmeddelande istället för respondentlistan.

Tips! Denna gräns är som standard satt till 5. Det är möjligt att ändra denna gräns men det är en känslig inställning. En eventuell ändring behöver diskuteras ihop med er systemägare och InSurvey Support. Hör av dig till support@insurvey.se så hjälper vi till.

Bra att veta! Integritetsgränsen är en generell funktion som fungerar på samma sätt i rapporter för anonyma fältperioder.

Export av respondenter

Vid export av respondenter i en anonym fältperiod är det inte tillåtet att exportera bakgrundsdata och svar samtidigt. Du kan exportera bakgrundsdata och svar var för sig men inte tillsammans.

I exportfilerna är respondenternas identitet maskerad så att det inte går att härleda en respondentrad från ena exportfilen med den andra.

Bra att veta! Samma sak gäller när du analyserar svaren, i rapporter för anonymiserade fältperioder är respondenternas identitet maskerad.