Versioner av formulär

Vad är en formulärversion?

Varje gång en redaktör skapar ett nytt formulär skapas per automatik en version som heter Version 1. Det är i denna version som redaktören bygger upp sitt formulär (lägger till sina sidor och sitt innehåll). Även det enklaste formuläret har en underliggande version, men ett formulär kan även ha flera versioner.

Ett bra exempel på när versioner är behjälpligt är vid återkommande undersökningar. Om du sedan tidigare har genomfört en undersökning som du nu önskar skicka ut på nytt, är det inte sällan behovet att göra ändringar i frågebatteriet uppkommer. Dessa förändringar vill du inte göra direkt i formuläret då detta kan påverka tidigare inskickade svar. Du vill inte heller skapa ett helt nytt formulär då du önskar att de oförändrade frågorna ska vara jämförbara mellan perioderna. Lösningen till detta problem är versioner!

När du skapar en ny version kommer den aktuella valda versionen att vara ursprungsversion. Detta innebär att den nyskapade versionen kommer initialt att se ut exakt som sin ursprungsversion. Men i den nyskapade versionen har du möjligheten att göra ändringar i versionens innehåll utan att detta påverkar tidigare insamlade svar. InSurvey håller även reda på vilka frågor som är oförändrade mellan versionerna och kan på så sätt göra dessa direkt jämförbara i rapporterna.

Tips! Om du inte är i behov av att ditt formulär ska vara jämförbart, utan du vill åt innehållet i formuläret kan du kopiera innehållet eller hela formuläret. Tänk dock till en extra gång innan du väljer att frångå versionshanteringen. Innehåll mellan två olika formulär kan aldrig jämföras.


Hur skapar jag en ny version?

I InSurvey hanteras versionerna precis under formulärets namn i övre vänstra hörnet:

Alla formulär har minst en version och standardnamnet för den första versionen är Version 1. Namn på versionerna går alltid att ändra i efterhand under Inställningar.

För att skapa en ny version:

  1. Klicka på plustecknet bredvid versionens namn:
  2. Ett inställningsformulär öppnas nu längst till höger, fyll den nya versionens namn och ange ursprungsversion:

    4. Klicka på Skapa för att skapa den nya versionen. Efter att versionen skapats kommer denna automatiskt att väljas i rullistan.


Hur vet jag vilket innehåll som är delat mellan versionerna?

Eftersom den nyskapade versionen hade en tidigare version som ursprungsversion kommer allt innehåll i den nya versionen att vara delat mellan dessa versioner. Detta ser du lättast genom om du väljer visningsläget Innehållslista:

Innehåll som finns i flera versioner markeras tydligt ut på två sätt. Dels genom en karaktäristisk randig bakgrund, dels genom en liten beskrivande text med innehållet Delat innehåll:

Även i förhandsgranskningsläget visas innehållet ut på samma sätt om du för musen över innehållet.



Hur ändrar jag innehållet i min nya version?

När du redigera ett innehåll som är delat kommer du när du sparar innehållet mötas av följande meddelande:

Väljer du att spara innehållet ändå, kommer denna ändring att genomföras i alla versioner som använder det delade innehållet.

För att kunna göra ändringar utan att detta påverkar andra versioner som använder innehåller behöver du klona innehållet först. När ett innehåll klonas skapas en helt fristående kopia av innehållet, innehållet kan då redigeras utan att andra formulärversioner påverkas. För att klona ett innehåll klickar du på ikonen för att Klona.
När du klickar på denna ikon får du frågan:

Efter att du klickat Ja klonas innehållet. Efter att du klonat innehållet kommer du inte längre mötas av meddelandet om att innehållet finns på flera platser när du försöker uppdatera det.


Hur väljer jag vilken version som ska användas?

En ny formulärversion blir inte aktiv av sig själv utan du behöver även skapa en ny fältperiod under Distribution och datainsamling för den nya versionen. När du skapar en den nya fältperioden väljer du vilken formulärversion som ska användas.